Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Irán označil vlaňajší útok Hamasu za zlomový bod pre Palestínčanov

Na snímke ľudia na demonštrácii pri príležitosti prvého výročia útoku Hamasu na Izrael. Foto: TASR/AP

Irán vo vyhlásení kritizoval aj spojencov Izraela.

Teherán 7. októbra (TASR) - Irán označil v pondelok útok militantného hnutia Hamas na Izrael spred roka za rozhodujúcu chvíľu pre Palestínčanov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Táto operácie zo 7. októbra 2023... bola zlomovým bodom v dejinách legitímneho zápasu Palestínčanov proti okupácii a útlaku sionistického režimu," uviedlo iránske ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort zároveň opísal vlaňajší útok ako uvoľnenie "potláčaného historického hnevu Palestínčanov súvisiaceho s ôsmimi desaťročiami okupácie, vraždenia a genocídy".

Irán vo vyhlásení kritizoval aj spojencov Izraela. "Podporovatelia tohto okupačného režimu, predovšetkým Spojené štáty, majú spoluvinu na zločinoch tohto režimu," proti Palestínčanom, Libanončanom, Sýrčanom a Jemenčanom, uvádza sa vo vyhlásení. Iránsky rezort zároveň dodal, že spojenci Izraela musia niesť zodpovednosť za dodávanie zbraní a podporu izraelského režimu.

Irán podnikol minulý týždeň raketový útok na Izrael ako odvetu za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych ozbrojených zložiek vrátane libanonského Hizballáhu a palestínskeho Hamasu. Irán tieto skupiny podporuje a tvoria tzv. os odporu voči Izraelu.