Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Irán označil výbuchy pagerov v Libanone za masovú vraždu, viní Izrael

Ľudia sa zhromažďujú okolo sanitky vezúcej zranených ľudí po explózii pagera pri vstupe na pohotovosť nemocnice Americkej univerzity v Bejrúte 17. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Aj Rusko v stredu odsúdilo smrtiaci útok v Libanone a vyzvalo "všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť".

Teherán/Moskva 18. septembra (TASR) - Irán v stredu obvinil Izrael z "masovej vraždy" po utorkových výbuchoch komunikačných zariadení (pagerov), ktoré používa aj libanonské militantné hnutie Hizballáh podporované Teheránom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání uviedol, že "odsudzuje teroristický čin sionistického režimu... ako príklad masovej vraždy".

Aj Rusko v stredu odsúdilo smrtiaci útok v Libanone a vyzvalo "všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť".

"Dôrazne odsudzujeme bezprecedentný útok na spriatelený Libanon a jeho občanov, ktorý predstavuje hrubý zásah do jeho suverenity a vážne spochybnenie medzinárodného práva s použitím nekonvenčných zbraní," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil, že je "potrebné určiť príčiny a okolnosti incidentu a zároveň identifikovať tých, ktorí za tým stoja".

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva zahynulo v utorok pri výbuchoch komunikačných zariadení najmenej deväť ľudí a ďalších takmer 3000 utrpelo zranenia.