Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Irán plánuje notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na univerzitu

Ilustrčané foto. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Reformisti v Iráne už roky bojujú za zatvorenie tejto väznice, tamojší radikáli v parlamente a justičnom systéme však toto úsilie blokujú.

Teherán 15. septembra (TASR) - Irán plánuje svoju notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na budovu, ktorá bude súčasťou neďalekej univerzity, oznámila v sobotu vláda v Teheráne. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Pretvorením väznice na akademické stredisko vyšleme pozitívny signál a posolstvo zmierenia svetovému spoločenstvu," uviedol iránsky viceprezident Mohammad Rezá Aríf, ktorého citovala iránska tlačová agentúra ISNA.

Väznica Evín, ktorá už je niekoľko desaťročí notoricky známa ako miesto závažného porušovania ľudských práv iránskych politických disidentov, sa má na základe tohto plánu stať súčasťou lekárskej fakulty neďalekej Univerzity Šahíd-e Beheští, spresňuje DPA.

Reformisti v Iráne už roky bojujú za zatvorenie tejto väznice, tamojší radikáli v parlamente a justičnom systéme však toto úsilie blokujú. Projekt by sa však mal tentokrát uskutočniť pod vedením úradujúceho umierneného prezidenta Masúda Pezeškijána.