Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Irán plánuje založiť islamskú ' Nobelovu cenu '

Ocenenie ponesie názov Svetová cena Veľkého proroka.

Teherán 13. októbra (TASR) - Irán, ktorý má iba jedného laureáta Nobelovej ceny a napäté vzťahy so Západom, plánuje založiť konkurenčnú cenu určenú výhradne pre vynikajúcich vedcov islamského sveta. Oznámila to dnes tlačová agentúra FARS.

Ocenenie ponesie názov Svetová cena Veľkého proroka a udeľovať sa bude raz za dva roky "vedcom moslimského sveta v troch technologických oblastiach, v ktorých aj Irán dosiahol vynikajúci pokrok".

Zatiaľ nie je jasné, v akých oblastiach sa cena bude udeľovať. Podľa iránskej vlády má však pomôcť pripraviť moslimských vedcov na užšiu konkurenciu globálnych cien akou je Nobelova, v anglickej verzii správy agentúry FARS označovaná "Noble prize".

Nobelova cena, založená v roku 1901, sa v súčasnosti udeľuje v šiestich oblastiach. Jej jedinou iránskou držiteľkou je ľudskoprávna aktivistka Šírín Ebádíová, teraz žijúca v Londýne, ktorý dostala Nobelovu cenu za mier v roku 2003.

Podľa agentúry FARS Irán dosiahol obrovské úspechy v rôznych oblastiach vedy a techniky - od poznatkov v oblasti jadrovej energetiky cez výskum kmeňových buniek po nanotechnológie. Ako príklad uviedla, že iránski vedci v roku 2011 vyvinuli nový typ lieku proti rakovine, ktorý získali z jedu hadov a škorpiónov.