Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Irán pohrozil ukončením rozhovorov so svetovými mocnosťami

Iránske ženy Foto: TASR/AP

Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko dúfajú, že presvedčia Irán, aby obmedzil produkciu vysoko obohateného uránu, použiteľného pri výrobe atómových zbraní.

Moskva 19. júna (TASR) - Teherán vyzval dnes západné mocnosti, aby voči Iránu zrušil sankcie: v opačnom prípade pohrozil zastavením medzinárodných rokovaní o svojom jadrovom programe, oznámila agentúra DPA.

Varovanie odznelo v druhý deň rozhovorov medzi šiestimi svetovými veľmocami a Iránom, ktoré dnes pokračujú v ruskej metropole Moskva.

Iránska delegácia sa obrátila na šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú, ktoré vedie skupinu šiestich mocností, s výzvou na zrušenie sankcií voči Teheránu a na uznanie jeho práva na civilný jadrový program. Negatívna odpoveď bude podľa iránskej delegácie znamenať "koniec rokovaní v ich súčasnej zostave".

Irán predložil svoje ultimátum po prvom dni diskusií, ktoré nepriniesli výraznejší pokrok. Viacerí západní diplomati uviedli, že išlo o náročné a frustrujúce diskusie.

Ashtonová už predtým zdôraznila, že EÚ neustúpi od ropného embarga voči Teheránu, ktoré má začať platiť od 1. júla. Mohlo by sa to stať len v prípade, ak by Irán pristúpil na to, že bude urán obohacovať na maximálne 20 percent.

Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko dúfajú, že presvedčia Irán, aby obmedzil produkciu vysoko obohateného uránu, použiteľného pri výrobe atómových zbraní. Irán to odmieta, pričom argumentuje svojím legitímnym právom na civilný jadrový program.