Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Irán popravil muža odsúdeného za vraždu policajta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

K napadnutiu policajta došlo počas protestov proti povinnému noseniu pokrývky hlavy pre moslimské ženy a proti iránskej teokratickej vláde.

Teherán 6. augusta (TASR) - Irán popravil muža, ktorého odsúdili za zabitie policajta počas rozsiahlych protivládnych protestov v roku 2022. V utorok to uviedol spravodajský portál iránskej justície Mizan News. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP.

"Ghulám Rezá Rasaejí bol dnes ráno popravený vo väznici Kermánšáh" v západnom Iráne za "dobodanie policajta počas nezákonných protestov v novembri 2022", uvádza sa v článku na portáli Miza News.

K napadnutiu policajta došlo počas protestov proti povinnému noseniu pokrývky hlavy pre moslimské ženy a proti iránskej teokratickej vláde. Protesty v roku 2022 vyvolala smrť 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela krátko po tom, čo ju za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy zadržala mravnostná polícia.

Rasejího odsúdili na smrť v októbri v súlade s islamským právom šaría. Verdikt neskôr potvrdil aj najvyšší súd.

Celkovo už iránske inštitúcie popravili desať ľudí pre obvinenia z vraždy alebo násilia voči príslušníkom bezpečnostných síl počas protestov.

V Iráne sa najčastejšie trest smrti vykonáva obesením. Podľa ľudskoprávnych organizácii patrí Irán k štátom, ktoré ročne popravia najviac ľudí na svete; viac ľudí ročne popraví iba Čína.