Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Irán: Prezident Pezeškiján varuje Izrael pred útokmi na Libanon

Príslušníčky drúzskej menšiny stoja pri provizórnom pamätníku neďaleko miesta, kde pri sobotňajšom raketovom útoku na futbalové ihrisko zahynulo 12 detí a tínedžerov v drúzskom malom meste Madždal Šams, na Izraelom okupovaných Golanských výšinách 29. júla 2024. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil v pondelok miesto smrtiaceho raketového útoku na Izraelom okupovaných Golanských výšinách, ktorý si v sobotu vyžiadal 12 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. TASR informuje podľa agentúry AFP.Raketa vystrelená smerom od Libanonu pripravila o život 12 detí a mladistvých vo veku od desať do 16 rokov po tom, čo zasiahla futbalové ihrisko v meste Madždal Šams. Izrael zo zodpovednosti za útok obvinil libanonské Iránom podporované militantné hnutie Hizballáh a prisľúbil odvetné kroky. Hnutie zodpovednosť odmietlo. Foto: TASR/AP

Pri sobotňajšom raketovom útoku na futbalové ihrisko v meste Madždal Šams na Izraelom okupovaných Golanských výšinách prišlo o život 12 mladistvých

Teherán 29. júla (TASR) - Nový iránsky prezident Massúd Pezeškiján v pondelok varoval Izrael pred útokmi na Libanon. Ich vzájomné napätie sa vystupňovalo po sobotňajšom útoku na Golanských výšinách. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Sionistický režim (Izrael) sa v prípade útoku na Libanon dopustí veľkej chyby s ťažkými následkami," uviedol Pezeškiján v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Jeho vyjadrenie sprostredkovala kancelária iránskeho prezidenta. Takisto uviedol, že Izrael vo svojich zločinoch voči Palestínčanom porušuje všetky medzinárodné štruktúry a zákony.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí už v nedeľu Izrael varoval, že akékoľvek nové vojenské kroky v Libanone môžu viesť k nevídaným následkom a prehĺbeniu nestability, neistoty a vojny v regióne.

Pri sobotňajšom raketovom útoku na futbalové ihrisko v meste Madždal Šams na Izraelom okupovaných Golanských výšinách prišlo o život 12 mladistvých. Izrael sľúbil odvetu a z útoku obvinil libanonské hnutie Hizballáh. To však účasť popiera.

Pezeškiján sa oficiálnych prezidentských povinností ujal v nedeľu a v utorok zloží slávnostnú prísahu.

Iránom podporovaný Hizballáh a Izrael sa navzájom ostreľujú od októbra minulého roka, keď útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael vyvolal v Pásme Gazy odvetnú vojnu.

Irán neuznáva štát Izrael a od islamskej revolúcie v roku 1979 považuje podporu Palestínčanov za ústredný bod svojej zahraničnej politiky. Teherán takisto schvaľuje útok hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, akúkoľvek účasť na ňom však popiera.