Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Irán protestuje proti zákazu islamského centra v Hamburgu

Policajti kráčajú po vonkajšej strane rieky Alster počas razie v areáli Islamského centra v Hamburgu (IZH) s mešitou Imáma Aliho (Modrá mešita) v Hamburgu, Nemecko, v stredu 24. júla 2024. Foto: TASR/AP

Spravodajská služba zaradila IZH medzi extrémistické organizácie.

Teherán 24. júla (TASR) - Iránske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo nemeckého veľvyslanca v Teheráne na protest proti zákazu činnosti Islamského centra v Hamburgu (IZH), potvrdilo v stredu nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa správy agentúry DPA píše TASR.

Predvolanie prišlo v reakcii na rozhodnutie nemeckého ministerstva vnútra zakázať činnosť Islamského centra Hamburg (IZH) a jeho dcérskych organizácií pre podozrenie z napojenia na Irán a libanonské hnutie Hizballáh. Spravodajská služba zaradila IZH medzi extrémistické organizácie.

Agentúre Reuters sa v stredu ráno nepodarilo získať vyjadrenie IZH a jeho webové stránky boli neprístupné.

IZH sa považuje za dôležité propagandistické centrum Teheránu v Európe. Pobočka spravodajskej služby v Hamburgu monitoruje túto organizáciu od 90. rokov minulého storočia.

Najnovšia rozsiahla operácia, pri ktorej sa úrady zamerali aj na organizácie spojené s IZH v iných štátoch, prichádza po tom, čo úrady v novembri prehľadali 54 nehnuteľností v Nemecku vrátane Modrej mešity v Hamburgu a desiatok ďalších priestorov.