Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Irán si pripomenul zostrelenie lietadla americkou bojovou loďou

Irán si pripomenul zostrelenie lietadla americkou bojovou loďou. Foto: TASR/AP

Spomienkový akt ukázal, že iránski lídri stále považujú USA za najväčšieho nepriateľa.

Teherán 2. júla (TASR) - Iránci si dnes pripomenuli výročie zostrelenie iránskeho lietadla na Perzským zálivom americkou bojovou loďou z 3. júla 1988.

Príbuzní 290 obetí a miestni predstavitelia hodili z lode a helikoptéry kvety do mora na mieste, kde sa lietadlo A300 zrútilo do vody. Všetci ľudia na palube zahynuli.

Účastníci podujatia skandovali "Preč so Spojenými štátmi". Spomienkový akt ukázal, že iránski lídri stále považujú USA za najväčšieho nepriateľa.

Spojené štáty a Irán majú dlhodobé nezhody, posledný problém sa týka iránskeho jadrového programu. Západ podozrieva Teherán, že sa snaží vyvinúť vojenskú technológiu.

Irán obvinenia odmieta s tým, že jeho jadrové aktivity sú určené na mierové účely, napríklad na získavanie elektriny a liečbu rakoviny.

V Iráne sa už v minulosti konali spomienkové akty pri príležitosti výročia zostrelenia lietadla bojovou loďou Vincennes. Teherán žiadal, aby bol veliteľ lode William C. Rogers postavený pred súd.

V roku 1990 vtedajší americký prezident George H. W. Bush udelil Rogersovi vojenské vyznamenanie Záslužná légia (Legion of Merit) za jeho službu na poste veliteľa.

Irán v roku 1999 oznámil, že dostal od Spojených štátov 130 miliónov dolárov (vyše 103 milióna eur) na základe dohody z roku 1996, vrátane odškodného pre rodiny obetí.