Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Irán potvrdil zadržanie slovenských občanov

Ilustračné foto Foto: freewebs.com

Slováci boli zatknutí za fotografovanie vojenských zariadení z rogala a zo špionáže.

Teherán 30. júna (TASR) - Predseda bezpečnostného výboru iránskeho parlamentu Aláeddín Burudžerdí potvrdil, že v súvislosti s obvineniami z vlastnenia nekonvenčného zariadenia zadržali v Iráne niekoľkých slovenských občanov. Informovala o tom dnes iránska televízia Press TV, citovaná agentúrou Sinchua.

"Tieto osoby vlastnili zariadenie, ku ktorému civilisti obvykle nemajú prístup," uviedol vysokopostavený poslanec madžlesu, islamskej konzultatívnej rady.

"Zadržaní Slováci porušili vnútroštátne zákony Iránu a nachádzali sa v citlivých oblastiach, preto ich bezpečnostné zložky Iránskej islamskej republiky zatkli," povedal Burudžerdí.

V piatok miestne médiá informovali, že pred približne tromi týždňami boli v Iráne zadržaní niekoľkí občania Slovenska, údajne išlo o skupinu paraglajdistov. Boli zatknutí za fotografovanie vojenských zariadení z rogala a zo špionáže.

Udalosť - takisto v piatok - potvrdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí: jeho hovorca Boris Gandel uviedol, že zadržaní vycestovali na "expedíciu" do Iránu v máji, vysvetľuje Sinchua.

Reakcie iránskych bezpečnostných zložiek ani teheránskeho ministerstva zahraničných vecí neboli bezprostredne dostupné.