Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Slovákov zadržali pri Isfaháne, údajne fotografovali zakázané objekty

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ivan Majerský

Irán v posledných rokoch už niekoľkokrát obvinil zo špionáže cudzincov i vlastných občanov.

Teherán 1. júla (TASR) - Iránska generálna prokuratúra zverejnila dnes ďalšie informácie o obvineniach voči ôsmim Slovákom, ktorých v krajine zadržali pre podozrenie zo špionáže. Podľa oznámenia ich zatkli neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán, pri ktorom sa nachádzajú zariadenia na spracovanie a obohacovanie uránu, informovali s odvolaním sa na iránske médiá agentúry DPA a Reuters.

"Deväť ľudí, osem slovenských občanov a jedného Iránca, zatkli... preto, že priniesli do Iránu nedovolené zariadenie po kusoch a používali ho nelegálne," uviedol iránsky generálny prokurátor Gholám Hosejn Mohsení Ežeí, citovaný iránskou tlačovou agentúrou Mehr.

"Títo ľudia robili zábery zakázaných oblastí. Prípad vyšetruje súd a získavanie informácií pokračuje," dodal prokurátor. Slovenským diplomatom podľa neho umožnili stretnutie s ôsmimi Slovákmi, uviedla tlačová agentúra ISNA.

Iránske úrady v nedeľu (30.6.) potvrdili, že v krajine zatkli viacerých slovenských občanov pre obvinenia, že sa snažili z padákových klzákov fotografovať tajné vojenské zariadenia. Podľa ministerstva zahraničných vecí SR vycestovala skupina slovenských paraglajdistov na "expedíciu" do Iránu v máji.

Irán v posledných rokoch už niekoľkokrát obvinil zo špionáže cudzincov i vlastných občanov. Vlani odsúdili amerického Iránca Amíra Hekmatího na smrť za špionáž pre CIA, sudcovia však verdikt zrušili a nariadili nový proces.

V roku 2011 Irán prepustil po dvojročnom zadržiavaní dvoch občanov USA, Josha Fattala a Shana Bauera, ktorých zatkli počas výletu pri iracko-iránskej hranici a odsúdili za špionáž na osem rokov väzenia. Američanku Sarah Shourdovú, ktorú zadržali spolu s nimi, oslobodili v roku 2010 po 14 mesiacoch. Všetci popierali, že sú špiónmi.