Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Irán varuje pred útokom na Sýriu, môže to mať nedozerné následky

Na snímke z Facebooku sýrsky prezident sýrsky prezident Bašár Asad si podáva ruku s vojakom. Foto: TASR/AP

Irán, ktorý podporuje vládu prezidenta Bašára Asada v boji proti vzbúrencom snažiacim sa o jeho zvrhnutie, tvrdí, že za minulotýždňovým údajným chemickým útokom stoja práve títo povstalci.

Dubaj 27. augusta (TASR) - Irán dnes varoval pred zahraničnou vojenskou intervenciou v Sýrii. Podľa neho by následný konflikt by zachvátil celý blízkovýchodný región.

"Chceme dôrazne varovať pred akýmkoľvek vojenským zásahom proti Sýrii, ktorý by so sebou určite priniesol nedozerné následky pre celý región," povedal na tlačovej konferencii hovorca iránskeho ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra Reuters. "Tieto komplikácie by sa netýkali len Sýrie," podotkol.

Irán, ktorý podporuje vládu prezidenta Bašára Asada v boji proti vzbúrencom snažiacim sa o jeho zvrhnutie, tvrdí, že za minulotýždňovým údajným chemickým útokom stoja práve títo povstalci. Západ chce podľa Teheránu predmetnú záležitosť použiť ako zámienku na vpád do Sýrie.

Šiitský Irán, ktorý je najbližším spojencom Damasku, obvinil alianciu militantných sunnitských islamistov, ako aj Izrael a západné mocnosti z pokusu zneužiť vnútorný sýrsky konflikt na ovládnutie oblasti.

Irán takisto podporuje libanonské šiitské militantné hnutie Hizballáh, ktoré do Sýrie poslalo svojich bojovníkov, aby posilnili tamojšie vládne jednotky. Napätie vzrastá aj medzi Hizballáhom a Izraelom ohľadom vzájomných raketových útokov na libanonsko-izraelskom pohraničí.

Spojené štáty dnes oznámili, že sú presvedčené o zodpovednosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada za minulotýždňový chemický útok proti civilistom. Šéf americkej diplomacie John Kerry uviedol, že prezident Barack Obama sa pred rozhodnutím, ako zareagovať, radil so spojencami. Americké vojnové lode vybavené riadenými strelami už zaujali pozíciu v Stredozemnom mori.

Britský premiér David Cameron
Foto: TASR/AP

Cameron: Británia zvažuje "primeranú odpoveď" v prípade Sýrie


Použitie chemických zbraní v Sýrii je "absolútne odporné" a vyžaduje si akciu zo strany medzinárodnej komunity, vyhlásil dnes britský premiér David Cameron. Zdôraznil, že jeho krajina zvažuje "primeranú odpoveď".

"Je rozumné predpokladať, že naše ozbrojené sily pripravujú pohotovostné plány," uviedol Cameronov hovorca. Zdôraznil však, že žiadne rozhodnutie o použití sily ešte nepadlo a ak sa tak stane, bude založené na dôkazoch z "radu zdrojov".

Podľa agentúry Reuters Cameron ešte dnes oznámi, či zvolá schôdzku parlamentu, aby prediskutovali, ako reagovať na údajný chemický útok v Sýrii. V stredu bude predsedať Národnej bezpečnostnej rade.

"Nech pôjde o akékoľvek rozhodnutie, bude prijaté na základe prísneho medzinárodného rámca," dodal Cameronov hovorca.




Iracký Kurdistan sa nechystá poslať do Sýrie vojakov


Iracký Kurdistan sa nechystá poslať do susednej Sýrie vojakov, aby bránili tamojších Kurdov. Oznámil to dnes Fuád Husajn, šéf administratívy prezidenta tejto kurdskej autonómnej oblasti na severe Iraku.

Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání začiatkom augusta povedal, že jeho dobre vyzbrojený región je pripravený brániť Kurdov na severovýchode Sýrie, ak ich budú ohrozovať povstalci.

Podľa Fuáda Husajna to ale neznamená, že iracký Kurdistan zvažuje vyslať vojakov cez hranicu, pretože región by to mohlo ešte viacej vtiahnuť do sektárskeho a etnického konfliktu.

"Vojenská intervencia nie je naša politika. Myslím si, že Kurdi v Sýrii majú vlastných ľudí, ktorí ich bránia," konštatoval Husajn. Dodal, že iracký Kurdistan môže pomôcť pri koordinácii medzinárodnej pomoci utečencom.

Za uplynulé dva týždne utieklo zo Sýrie do Iraku približne 40.000 ľudí, prevažne Kurdov. OSN odhaduje, že do konca septembra príde do Iraku ďalších až 100.000 utečencov.