Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Irán varuje USA, aby neprekročili krajnú hranicu, pokiaľ ide o Sýriu

Obete konfliktu v Sýrii Foto: TASR/AP

Reagoval tým na vyhlásenie západných politikov ohľadne možnosti vojenskej intervencie do Sýrie.

Dubaj 25. augusta (TASR) - Irán dnes varoval Spojené štáty, aby nezašli za "krajnú hranicu", pokiaľ ide o Teheránom podporovaný režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pretože by to mohlo mať "vážne následky".

Informovala o tom polooficiálna iránska agentúra Fars, úzko napojená na mocné iránske Revolučné gardy.

"Amerika pozná krajné hranice, týkajúce sa sýrskeho frontu, a akékoľvek ich prekročenie by malo pre Biely dom vážne následky," povedal Masúd Džazájerí, zástupca náčelníka generálneho štábu iránskej armády.

Reagoval tým na vyhlásenie západných politikov ohľadne možnosti vojenskej intervencie do Sýrie, píše Fars, citovaný agentúrou Reuters.

Generál Džazájerí neuviedol podrobnosti, podotkol len, že Washington si je dobre vedomý takých krajných hraníc. Konštatoval, že vojna v Sýrii je produktom sprisahania Spojených štátov a "reakcionárskych" krajín v regióne, čo je, ako vysvetľuje americká agentúra AP, v iránskej rétorike označenie pre Saudskú Arábiu a Katar.

Predtým dnes už Washington oznámil, že zatiaľ čo prezident USA Barack Obama zvažuje vojenskú odpoveď na Asadov údajný útok chemickými zbraňami, vydalo sa smerom k Sýrii americké vojnové námorníctvo.