Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

V Iráne sa dnes skončili prezidentské voľby

Prezident Mahmúd Ahmadínežád Foto: FOTO TASR/AP

Za jedného z hlavných favoritov je považovaný umiernený duchovný Hasan Rúhání.

Teherán 14. júna (TASR) - V Iráne sa dnes o 20.30 h SELČ oficiálne skončili prezidentské voľby, z ktorých vzíde nástupca prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Oznámilo to iránske ministerstvo vnútra po tom, čo hlasovanie pre veľký záujem predĺžili o päť hodín v hlavnom meste Teherán a o štyri hodiny vo zvyšku krajiny.

O prezidentskú funkciu sa uchádzalo celkovo šesť kandidátov, z ktorých piati sú bezvýhradne lojálni duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Podľa pozorovateľov majú ich programy len málo odlišností a ajatolláh žiadneho kandidáta oficiálne nepodporil.

Jedinou výnimkou je umiernený duchovný Hasan Rúhání, bývalý hlavný vyjednávač na rokovaniach o iránskom jadrovom programe, ktorého kandidatúru podporili bývalí iránski prezidenti Akbar Hášimí Rafsandžání a Mohammad Chatámí.

Rúháni, ktorý odmieta Ahmadínežádov útočný štýl v zahraničnej politike, je považovaný za jedného z hlavných favoritov. Ďalšími sú bývalý minister zahraničných vecí Alí Akbar Velájatí, teheránsky starosta Mohammad Báker a prívrženec tvrdej línie, kandidát iránskych islamistov Saíd Džalílí.

Podľa agentúry Reuters prezidentské voľby pravdepodobne neprinesú zásadný obrat v problémových vzťahoch Iránu so Západom a susedmi v oblasti Perzského zálivu, avšak mohli by viesť k zjemneniu konfrontačného štýlu zosobneného odchádzajúcim prezidentom Ahmadínežádom.

Hlasy mohlo odovzdať takmer 50,5 milióna voličov. V prvých hodinách hlasovania bola účasť vyššia než sa očakávalo a v Teheráne a ďalších oblastiach sa pred niektorými volebnými miestnosťami sa tvorili dlhé rady čakajúcich. Ministerstvo vnútra preto opakovane posunulo koniec hlasovania.

V prípade, že žiaden az kandidátov nezíska 50 percent hlasov, druhé kolo hlasovania sa uskutoční na budúci piatok.

Prvé prognózy i neoficiálne výsledky sa podľa agentúry DPA očakávajú v priebehu noci na sobotu.