Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Iránec nemusí platiť za nedeklarovaný šek v hodnote 54 miliónov eur

Foto: deutschebank.ge

Cenný papier našli za mimoriadnych okolností na letisku v Düsseldorfe.

Kolín nad Rýnom 26. februára (TASR) - Iránec, u ktorého nemecké orgány pred časom našli pri vstupe do krajiny nedeklarovaný šek v hodnote predstavujúcej v prepočte 54 miliónov eur, vyviazne bez trestu, informovala dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Colný kriminálny úrad v Kolíne nad Rýnom.

Podľa slov hovorcu tejto inštitúcie, ktorý neuviedol žiadne detaily, sa po komplexnom preskúmaní celej kauzy zistilo, že nedošlo k žiadnemu činu, ktorý by napĺňal skutkovú podstatu činu odôvodňujúceho vyrubenie pokuty.

Päťdesiatdeväťročnému občanovi Iránu, podľa oficiálne nepotvrdených informácií exministrovi financií a guvernérovi národnej banky, nemecké orgány vrátili šek ešte v uplynulom týždni, keď nenašli žiadne indície, ktoré by naznačovali opodstatnenosť vyšetrovania.

Cenný papier našli za mimoriadnych okolností na letisku v Düsseldorfe.

Iránec totiž pri vstupe na územie spolkovej republiky uviedol, že má pri sebe menej ako 10.000 eur. V jeho príručnej batožine však colníci našli šek venezuelskej banky na viac ako 300 miliónov bolívarov, čo je v prepočte 54 miliónov eur. Sumy od 10.000 eur sa pri vstupe na územie Európskej únie musia deklarovať bez vyzvania, a to v rámci boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.