Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident chce využiť VZ OSN na obnovenie dialógu so Západom

Na snímke iránsky prezident Masúd Pezeškiján reční počas tlačovej konferencie v Teheráne 16. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Pezeškiján je vnímaný ako umiernenejší. V New Yorku by podľa vlastných slov chcel hovoriť o "politickom a ekonomickom zmierení" pri rokovaniach so západnými partnermi.

Teherán 22. septembra (TASR) - Iránsky prezident Masúd Pezeškiján v nedeľu uviedol, že plánuje využiť nadchádzajúce Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) na obnovenie hlbšieho dialógu so Západom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Konečným cieľom je zaistiť mier a stabilitu spolu s medzinárodnou komunitou a dúfam, že dosiahnem v tejto súvislosti dobré a konštruktívne výsledky," uviedol Pezeškiján pred odletom na 79. Valné zhromaždenie OSN, ktoré sa začne v pondelok v New Yorku.

Pezeškiján je vnímaný ako umiernenejší. V New Yorku by podľa vlastných slov chcel hovoriť o "politickom a ekonomickom zmierení" pri rokovaniach so západnými partnermi. Svoj príhovor na VZ OSN, s ktorým vystúpi v utorok, plánuje tiež využiť na zlepšenie medzinárodnej povesti svojej krajiny.

Podľa iránskej tlačovej agentúry ISNA má Pezeškiján v New York tri ciele - obnovenie rokovaní o iránskom jadrovom programe, zrušenie sankcií spojených so sporom týkajúcim sa jadrového programu a uistenie Západu, že Irán nedodáva rakety Rusku a nezapája sa do konfliktu na Ukrajine.

Podľa pozorovateľov sa bude Pezeškiján tiež snažiť obhájiť protiizraelskú politiku Iránu, a zároveň tvrdiť, že Teherán sa nesnaží o eskaláciu súčasnej krízy na Blízkom východe spojenej s vojnou v Pásme Gazy.

Irán podporuje vo vojne v Pásme Gazy palestínske hnutie Hamas a tiež šiitske hnutie Hizballáh v Libanone, s ktorými vedie spor Izrael. Odvtedy, čo je Pezeškiján prezidentom, sa však Irán drží podľa DPA v týchto konfliktoch viac v úzadí.

Podľa pozorovateľov sú pre Pezeškijána dôležitejšie rokovania o jadrovej dohode medzi Iránom a svetovými mocnosťami. Odvtedy, čo sa od dohody v roku 2018 rozhodli Spojené štáty odstúpiť a uvaliť na Teherán sankcie, čelí totiž Irán ekonomickej kríze.