Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Prvú tlačovú konferenciu iránskeho prezidenta ukončil incident

Hasan Rúhaní. Foto: TASR/AP

Novozvolený iránsky prezident charakterizoval svoje zvolenie ako začatie "novej éry" s tým, že pôjde po ceste umiernenosti a spravodlivosti, a nie extrémizmu.

Dubaj/Teherán 17. júna (TASR) - Prvá tlačová konferencia novozvoleného iránskeho prezidenta Hasana Rúháního sa dnes náhle skončila, keď ju prerušil jeden muž výkrikmi v prospech reformistického lídra v domácom väzení.

Muž vyskočil a začal kričať, aby Rúhání pamätal na to, že Mír Hosejn Músaví - v domácom väzení od roku 2011 - "musí byť (prítomný)". Jeho výkriky zaznamenala naživo štátna televízia a príslušníci ochranky ho odviedli preč, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Rúhání odišiel z pódia a televízia vysielanie prerušila, objavili sa scény z volieb a hudba. Novozvolený iránsky prezident na svojej prvej tlačovej konferencii hovoril o väčšej transparentnosti jadrového programu, zmienil sa o potrebe umiernenosti a spomenul aj otázku Sýrie a vzťahy so Spojenými štátmi.

Iránsky prezident hovorí o väčšej transparentnosti jadrového programu



Novozvolený iránsky prezident Hasan Rúhání dnes uviedol, že Teherán je pripravený na väčšiu transparentnosť v otázke svojho jadrového programu, ale nezruší obohacovanie uránu.

Rúhání povedal, že iránske jadrové programy sú úplne transparentné. Podľa prezidentových slov sú však pripravení ukázať väčšiu transparentnosť a celému svetu dajú jasne najavo, že kroky Iránu sú v medzinárodných rámcoch, informovala tlačová agentúra Reuters.

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová povedala, že bude pokračovať v naliehaní na Irán, aby vybudoval dôveru vo svoj jadrový program.

"Teraz budeme čakať, kým sa nová vláda etabluje. Budem pokračovať vo svojej práci a naliehať na Irán, aby úzko spolupracoval so mnou a s európskou komunitou na vytvorení dôvery ohľadom charakteru svojho jadrového programu," povedala Ashtonová pri návšteve Bagdadu.

Na prvej tlačovej konferencii od svojho piatkového zvolenia Rúhání sľúbil "cestu umiernenosti" a naznačil názory, ktoré Západ pravdepodobne privíta ako možnosti na zníženie napätia, mieni agentúra AP. Povedal však, že nepodporí zastavenie obohacovania uránu, čo je kľúčovou prekážkou rozhovorov Iránu a svetových mocností.

Rúhání sa tiež vyhol problému úzkeho spojenectva Iránu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Podotkol len, že úsilie o skončenie občianskej vojny a obnovenie stability závisia od sýrskeho ľudu.

Novozvolený iránsky prezident charakterizoval svoje zvolenie ako začatie "novej éry" s tým, že pôjde po ceste umiernenosti a spravodlivosti, a nie extrémizmu.

"Musíme posilniť vzájomnú dôveru medzi Iránom a ostatnými krajinami," povedal Rúhání. Dodal, že dôveru treba vybudovať. Konštatoval, že k jeho prioritám patrí ekonomika, čo bolo jasnou narážkou na to, ako sankcie Západu dopomohli k zvýšeniu inflácie na viac ako 30 percent a znížili zásadné výnosy.

Rúhání zdôraznil, že Irán neurobil nič, čím by si zaslúžil sankcie a urobená práca (v otázke jadrových programov) bola v medzinárodných rámcoch. "Ak sankcie niečomu prospeli, tak iba Izraelu," dodal novozvolený prezident s tým, že nikto iný z toho osoh nemal.

Ako ďalej povedal Rúhání, Spojené štáty musia ešte pred začatím rozhovorov medzi Washingtonom a Teheránom uznať právo Iránu na jadrový program a sľúbiť, že sa nebudú miešať do vnútorných záležitostí krajiny.

Podľa Rúháního je otázka vzťahov medzi Iránom a USA zložitým a komplikovaným problémom. "Je to stará rana, ktorá potrebuje...zahojiť," uviedol iránsky predstaviteľ.