Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident: Izrael oľutuje zabitie vodcu Hamasu Teheráne

Nový iránsky prezident Massúd Pezeškiján rozpráva počas prejavu po tom, ako zložil prísahu počas inauguračného ceremoniálu v parlamente v Teheráne 30. júla 2024. Foto: TASR/AP

Zabitie Haníju odsúdila v stredu aj Čína, ktorá zároveň varovala, že môže viesť ďalšej nestabilite v regióne.

Teherán 31. júla (TASR) - Iránsky prezident Massúd Pezeškiján v stredu vyhlásil, že Izrael "oľutuje" zabitie politického lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaíla Haníju v Teheráne, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

Irán bude "brániť svoju územnú celistvosť, dôstojnosť, česť a hrdosť, a postará sa o to, aby teroristickí votrelci oľutovali svoj zbabelý čin" zavraždiť lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne, uviedol Pezeškiján na platforme X. Haníju zároveň označil za "odvážneho lídra".

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol v iránskej metropole zabitý v "špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov" v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá. Jeho smrť potvrdili aj iránske Revolučné gardy a samotné hnutie Hamas.

Zabitie Haníju odsúdila v stredu aj Čína, ktorá zároveň varovala, že môže viesť "ďalšej nestabilite" v regióne.

"Sme veľmi znepokojení v súvislosti s incidentom, sme rozhodne proti a odsudzujeme atentát", uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Afganské vládne hnutie Taliban v stredu označilo smrť Haníju za "veľkú stratu".

Palestínske frakcie na okupovanom Západnom brehu Jordánu medzitým vyzvali na generálny štrajk a pochody na protest proti zabitiu Haníju, píše Reuters.