Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Islandské stredné školy a univerzity postupne obnovujú svoju činnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Väčšina stredných škôl uviedla, že bude posledné tri týždne akademického roka pokračovať v internetovom vzdelávaní, čím sa vyhne komplikovaným riešeniam spoločenského odstupu v triedach.

Reykjavík 4. mája (TASR) – Islandské stredné školy a univerzity dnes začali obnovovať svoju prevádzku súbežne s tým, ako krajina pristupuje k zmierneniu karanténnych opatrení v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Reštrikcie boli zavedené pred siedmimi týždňami.

Island, rozľahlý ostrov s 364 000 obyvateľmi situovaný v severnej časti Atlantického oceánu, má 1799 potvrdených prípadov koronavírusovej choroby COVID-19 a desať súvisiacich úmrtí, avšak počet nových prípadov infekcie sa od 23. apríla pohybuje od nuly po tri za deň.

Islandská univerzita v hlavnom meste Reykjavík, ktorá má 13 000 študentov, predpokladá pomalé a postupné znovuotvorenie, uviedol pre tlačovú agentúru AFP jej rektor Jón Atli Benediktsson. Rovnaký vývoj sa očakáva aj pri jej šiestich ďalších pobočkách v krajine.

Z celkovo 38 stredných škôl na Islande obnovili vyučovanie v menších skupinách najmä učilištia. Študenti týchto škôl, ktoré sú zamerané prevažne na praktickú činnosť, musia koncoročné skúšky absolvovať osobne, a nie online.

Väčšina stredných škôl uviedla, že bude posledné tri týždne akademického roka pokračovať v internetovom vzdelávaní, čím sa vyhne komplikovaným riešeniam spoločenského odstupu v triedach. Študenti týchto škôl budú mať možnosť absolvovať záverečné skúšky výlučne online.

V pondelok sa vrátili k pravidelnému rozvrhu aj islandské materské školy a základné školy, ktoré zostali otvorené, ale so zredukovaným počtom hodín. V pondelok sa obnovila i činnosť kaderníctiev a zubných ambulancií, hoci plavárne, fitnes centrá a bary zostali zatvorené.

Zhromažďovanie sa ľudí, ktoré bolo pôvodne limitované na 20 osôb, je od pondelka povolené pre 50 osôb. Island prijal prvú sériu opatrení na zamedzenie šíreniu nového druhu koronavírusu 16. marca, ďalšie obmedzenia zaviedol 24. marca.