Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda dostala informácie o útoku Hamasu dva týždne vopred

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jej autorom bola elitná spravodajská jednotka 8200, no podľa agentúry DPA správe vyššie postavení velitelia nevenovali dostatočnú pozornosť.

Tel Aviv 18. júna (TASR) - Izraelská vojenská spravodajská služba upozorňovala na útok Hamasu s viac ako dvojtýždňovým predstihom pred 7. októbrom 2023, kedy militanti za Pásma Gazy zaútočili na južné oblasti Izraela. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ako uviedol izraelský verejnoprávny vysielateľ (KAN), plány útoku boli popísané v dokumente, ktorý 19. septembra dostala divízia izraelskej armády (IDF) zodpovedná za územie v susedstve Pásma Gazy. Jej autorom bola elitná spravodajská jednotka 8200, no podľa agentúry DPA správe vyššie postavení velitelia nevenovali dostatočnú pozornosť.

"Bezpečnostné zložky v tom čase potláčali nepokoje v Pásme Gazy prostredníctvom zlepšovania podmienok pre život miestneho obyvateľstva, pracovných povolení pre Palestínčanov a pomocou zrušenia obmedzení tovarov," povedal vojenský spravodajca KAN. IDF sa zároveň spoliehala na ochranu hraníc vo väčšej hĺbke izraelského vnútrozemia.