Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Izrael chce možnú ofenzívu proti Hizballáhu vykonať čo najrýchlejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

O pozemnej invázii v Libanone hovoril tento týždeň náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi. Vojakov vyzval, aby boli na takúto možnosť pripravení.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 27. septembra (TASR) - Izrael sa bude v prípade pozemnej ofenzívy proti proiránskemu hnutiu Hizballáh v Libanone snažiť o jej čo najrýchlejšie ukončenie, povedal v piatok novinárom nemenovaný predstaviteľ izraelských bezpečnostných zložiek. TASR o to informuje podľa správy agentúry AFP.

O pozemnej invázii v Libanone hovoril tento týždeň náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi. Vojakov vyzval, aby boli na takúto možnosť pripravení. Nemenovaný predstaviteľ v piatok povedal, že na stole sú všetky možnosti.

"Pokúsime sa to urobiť čo najkratšie," povedal podľa AFP izraelský predstaviteľ na margo možnej operácie. "Myslím, že to pripravujeme každý deň a určite to máme v našom súbore nástrojov," dodal.

Tieto vyjadrenia prichádzajú v čase, keď silnejú výzvy na deeskaláciu a uzavretie prímeria na izraelsko-libanonskej hranici. Napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na odmietavý postoj Izraela k prímeriu nastolil možnosť zvolať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN k tejto téme s cieľom "zvýšiť tlak".

Izraelská armáda od začiatku týždňa podniká na Libanon najintenzívnejšie letecké útoky od vojny v roku 2006. Tvrdí, že sa zameriava na ciele Hizballáhu. Dosiaľ si jej útoky vyžiadali vyše 700 obetí na životoch a podľa OSN je v krajine vysídlených už približne 118.000 ľudí.

"Sme svedkami najsmrteľnejšieho obdobia v Libanone za poslednú generáciu a mnohí vyjadrujú obavy, že je to len začiatok," varoval v piatok humanitárny koordinátor OSN Imran Riza.

Nálety podľa stanice BBC pokračovali aj v piatok. Armáda vo vyhlásení uviedla, že zaútočila na raketomety Hizballáhu na juhu Libanonu, ktoré militanti predtým použili pri vypálení rakiet na oblasť mesta Tiberias v Izraeli. Za uplynulé hodiny izraelské sily podľa nej podnikli útoky na desiatky skladov zbraní aj budovy patriace šiitskému hnutiu.

Izraelský predstaviteľ tvrdí, že tieto útoky zabili mnoho militantov Hizballáhu a výrazne obmedzili vojenské kapacity tohto hnutia podporovaného Iránom. Zároveň odmietol obvinenia, že pri útokoch zomierajú vo veľkom počte aj civilisti.

"Nie je to tak, že by zverejňovali mená mŕtvych. Mnohí z nich boli z Hizballáhu," povedal a obvinil Hizballáh aj z využívania civilistov ako ľudských štítov.

Hizballáh začal útočiť na Izrael 8. októbra minulého roka, deň po tom, čo bezprecedentný útok militantného hnutia Hamas na juh Izraela vyvolal prebiehajúcu vojnu v Pásme Gazy.