Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Izrael dúfa v prepustenie rukojemníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vysokopostavený príslušník hnutia Hamas Chalíl Hajja v piatok potvrdil Sinwárovu smrť. Avizoval, že povedie iba k posilneniu Hamasu, a vyhlásil, že izraelskí "okupanti" budú ľutovať, že ho zabili.

Tel Aviv 18. októbra (TASR) - Izrael očakáva, že smrť vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwára môže otvoriť diplomatické možnosti na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných už vyše roka v palestínskom Pásme Gazy. Pre spravodajský web The Times of Israel (TOI) to v piatok povedal nemenovaný izraelský predstaviteľ s tým, že v Izraeli v tejto veci vládne opatrný optimizmus, uvádza TASR.

Citovaný zdroj však v rozhovore pre TOI pripomenul, že netreba zabúdať, že "Hamas je vražedná teroristická organizácia" aj bez Sinwára a že jeden z doterajších popredných predstaviteľov Hamasu Muhammad Sinwár "nie je o nič menej extrémny ako jeho brat".

Značne zdecimované vedenie Hamasu nateraz nepotvrdilo, ale ani nepoprelo, že vedenie organizácie sa chystá prevziať Muhammad Sinwár, doplnil TOI. Napísal tiež, že Izrael zvažuje aj možnosť, že s jednotlivými frakciami Hamasu, ktoré držia malé skupiny izraelských rukojemníkov, uzavrie separátne dohody. Táto alternatíva by bola v hre, ak sa Hamas rýchlo nedohodne na novom centrálnom vedení.

Rokovania izraelských bezpečnostných expertov o oslobodení rukojemníkov sa majú konať v piatok v hlavnom štábe izraelskej armády v Tel Avive aj za účasti premiéra Netanjahua, informoval TOI.

Vysokopostavený príslušník hnutia Hamas Chalíl Hajja v piatok potvrdil Sinwárovu smrť. Avizoval však, že povedie iba k posilneniu Hamasu, a vyhlásil, že izraelskí "okupanti" budú čoskoro ľutovať, že ho zabili.

Hajja dodal, že 101 rukojemníkov odvlečených palestínskymi komandami 7. októbra 2023 z juhu Izraela, ktorí sú stále zadržiavaní v Pásme Gazy, nebude prepustených, kým sa izraelská "agresia" nezastaví a kým sa izraelské jednotky nestiahnu z palestínskej enklávy, doplnil TOI.