Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Zahraničie

Izrael: Eliminovali sme šéfa logistického veliteľstva Hizballáhu

Izraelskí vojaci spia na tankoch na severe Izraela neďaleko hranice Izraela s Libanonom 1. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Veliteľstvo, ktorému Husajní velil, sa venuje aj vývoju presne navádzaných striel a ich uvádzaniu do výroby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Dubaj 8. októbra (TASR) - Izraelská armáda v pondelok pri nálete na libanonskú metropolu Bejrút zabila šéfa logistického veliteľstva proiránskeho militantného hnutia Hizballáh Suhajla Husajna Husajního. Izraelská armáda to oznámila v utorok prostredníctvom vyhlásenia citovaného agentúrou Reuters, píše TASR.

Izraelská armáda tvrdí, že veliteľstvo, ktorému velil Husajní malo na starosti logistiku Hizballáhu a rozpočtovanie jeho rôznych jednotiek. Bol tiež v rámci Hizballáhu členom Rady džihádu - najvyššieho vojenského orgánu tejto militantnej skupiny.

Podľa Izraela Husajní zohral kľúčovú úlohu pri presunoch zbraní medzi Iránom a Hizballáhom a bol zodpovedný za distribúciu moderných zbraní medzi jednotky Hizballáhu, pričom dohliadal na prepravu aj prideľovanie týchto zbraní.

Bol súčasne zodpovedný za rozpočtovanie a logistické riadenie najcitlivejších projektov Hizballáhu, vrátane vojnových plánov a iných špeciálnych operácií, ako je koordinácia teroristických útokov proti Izraelu z Libanonu a Sýrie, uviedla izraelská armáda vo svojom vyhlásení.

Veliteľstvo, ktorému Husajní velil, sa venuje aj vývoju presne navádzaných striel a ich uvádzaniu do výroby.