Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Izrael: Irán odpálil až 200 rakiet. Revolučné gardy hovoria o odplate

Izraelský systém protivzdušnej obrany odpaľuje rakety nad Haderou v Izraeli 1. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Po celom Izraeli sa rozozvučali poplašné sirény, pričom v Jeruzaleme a v údolí rieky Jordán bolo počuť výbuchy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 1. októbra (TASR) - Irán odpálil na Izrael takmer 200 rakiet, tvrdí izraelská armáda. Iránske Revolučné gardy medzičasom informovali, že raketový útok je reakciou na piatkové zabitie šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána. Izrael varovali, že zaútočia znova, ak sa za tento útok pomstí, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters, AP a AFP.

Reuters s odvolaním sa na výpovede svedkov medzičasom informoval, že niektoré rakety boli zneškodnené ešte vo vzdušnom priestore Jordánska. Po celom Izraeli sa rozozvučali poplašné sirény, pričom v Jeruzaleme a v údolí rieky Jordán bolo počuť výbuchy. Jordánsko až do odvolania taktiež pozastavilo leteckú dopravu. Izrael aj Irak uzatvorili svoj vzdušný priestor.

Biely dom informoval, že americký prezident Joe Biden naradil americkej armáde, aby pomáhala izraelským silám a zostrelila rakety namierené na Izrael. Biden s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou monitorujú situáciu z Bieleho domu. Biden už počas dňa avizoval, že Spojené štáty sú pripravené pomôcť Izraelu brániť sa pred očakávanými iránskymi raketovými útokmi.

Obyvateľom Izraela krátko pred útokom úrady nariadili, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti protibombového krytu alebo iného objektu. Následne informovali, že všetci civilisti sa stihli ukryť. Nad Jeruzalemom bolo počuť desiatky výbuchov, ktoré hlásili aj v Tel Avive.