Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

Izrael mal zasiahnuť v Gaze školu prerobenú na úkryt, zahynulo 17 ľudí

Na snímke zničené pásmo Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tvrdí, že v Gaze usmrtila už vyše 17.000 bojovníkov Hamasu, dôkazy na to však neposkytla.

Gaza 24. októbra (TASR) - Najmenej 17 ľudí, prevažne žien a detí, údajne prišlo vo štvrtok o život pri izraelskom útoku na školu v strednej časti Pásma Gazy, v budove ktorej sa ukrývali vysídlení Palestínčania. Ďalších 42 osôb utrpelo zranenia. Oznámili to tamojší palestínski zdravotníci, informuje TASR podľa agentúry AP.

Medzi obeťami je podľa nich aj sedem detí, dokonca aj mladších než jeden rok, a tri ženy. Škola sa nachádzala v utečeneckom tábore Nusajrát.

Izraelská armáda správu o útoku bezprostredne nepotvrdila.

Izrael v posledných mesiacoch už viackrát v Gaze útočil na školy prerobené na úkryty, pričom tvrdil, že nimi cielil na militantov z hnutia Hamasu ukrývajúcich sa takto medzi civilistami. Ako však píše AP, pri týchto útokoch často zomierajú aj ženy a deti.

Vojna v Gaze vypukla bezprostredne po bezprecedentnom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na južnú časť Izraela si 7. októbra 2023 si vyžiadal približne 1160 obetí na životoch, a to väčšinou civilistov. Uniesli ďalších 250 ľudí, z ktorých približne 100 držia dodnes v zajatí v Gaze, hoci sa predpokladá, že približne tretina z nich je už po smrti.

Izrael na útok zareagoval masívnou vojenskou ofenzívou v Pásme Gazy, ktorá si tam už podľa tamojších úradov riadených Hamasom vyžiadala vyše 42.000 prevažne civilných obetí na životoch.

K vysokému počtu jej obetí na palestínskej strane podľa Izraela výrazne prispieva skutočnosť, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov, ako sú školy a nemocnice alebo do ich blízkosti, čím palestínskych civilistov zneužíva ako ľudské štíty. Hamas, ktorý je mnohými krajinami sveta považovaný za teroristickú organizáciu, to popiera.

Izraelská armáda tvrdí, že v Gaze usmrtila už vyše 17.000 bojovníkov Hamasu, dôkazy na to však neposkytla. Vojna sa medzičasom rozšírila do Libanonu, kde Izrael pred viac ako tromi týždňami začal už pozemnú pozemnú operáciu proti militantnej skupine Hizballáh.