Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Izraelské médiá píšu o zabití šéfa vojenského krídla Hamasu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda uviedla, že výsledky útoku stále preveruje a správy z Gazy o obetiach nemôže potvrdiť.

Jeruzalem 13. júla (TASR) – Vodca vojenského krídla palestínskeho hnutia Hamas Muhammad Dajf je podľa predpokladov medzi obeťami leteckého útoku Izraela, pri ktorom v Pásme Gazy podľa tamojších úradov zahynulo vyše 70 ľudí. Informovali to v sobotu izraelské médiá. Izraelská armáda uviedla, že výsledky útoku stále preveruje a správy z Gazy o obetiach nemôže potvrdiť. TASR o tom píše na základe správ agentúr DPA, AFP a Reuters.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že jej sobotňajší útok pri meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy bol zacielený na dvoch z lídrov Hamasu, ktorí patrili k "strojcom masakru zo 7. októbra" minulého roka. Izraelské pozemné a vzdušné sily podľa armády presne zasiahli areál, kde sa nachádzali teroristi Hamasu, nie civilisti.

Noviny Haarec uviedli, že podľa armádnych zdrojov je medzi zabitými Dajf, vodca Brigád Izaddína Kasáma. Cieľom útoku bol aj Rafa Saláma, veliteľ Brigády Chán Júnis. Armádny predstaviteľ v reakcii novinárom povedal, že výsledky úderu naďalej overujú.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze, kontrolované hnutím Hamas, tvrdí, že pri izraelskom útoku na tábor pre vysídlených Palestínčanov pri Chán Júnise zomrelo najmenej 71 ľudí a ďalších 289 utrpelo zranenia.

Izraelská armáda uviedla, že útočila v otvorenej zóne obklopenej stromami, viacerými budovali a kasárňami, v ktorej sa nenachádzali žiadne stany. Podľa palestínskych správ útok zasiahol stany pre ľudí, ktorých boje vyhnali z domovov. Žiadne s týchto správ nebolo možné nezávisle overiť, dodáva DPA.