Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Zahraničie

Izrael objasnil incident s tankom na stanovišti UNIFIL v Libanone

Útok v Libanone. Foto: TASR/AP

Armáda objasnila, že jej tank sa dostal pod silnú paľbu z pozícií libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh, keď sa pokúšal evakuovať zranených vojakov.

Jeruzalem 13. októbra (TASR) - Izraelská armáda vydala stanovisko k incidentu, pri ktorom jeden z jej tankov v nedeľu narazil do stanovišťa mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL).

Armáda objasnila, že jej tank sa dostal pod silnú paľbu z pozícií libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh, keď sa pokúšal evakuovať zranených vojakov. Pri cúvaní o niekoľko metrov však tank narazil do stanovišťa UNIFIL.

Misia UNIFIL predtým vo svojom stanovisku incident popísala ako "vtrhnutie dvoch izraelských tankov" na jedno z jej stanovíšť v južnom Libanone.

Izraelská armáda podľa denníka Haarec ubezpečila, že konanie izraelských vojakov neohrozovalo UNIFIL, s ktorou udržiavali stály kontakt.

Armáda tiež priznala, že počas incidentu boli vypálené dymovnice, aby odpútali pozornosť od činnosti jednotiek a uľahčila sa evakuácia izraelských vojakov zranených delostreleckou paľbou.