Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Zahraničie

Izrael objavil v tuneli pod mestom Rafah telá šiestich rukojemníkov

Kombinácia šiestich nedatovaných fotografií zobrazuje rukojemníkov, zľava hore: Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino, Eden Yerushalmi, zľava dole: Almog Sarusi, Alexander Lobanov a Carmel Gat, ktorých zadržiavali militanti Hamasu v Gaze. V nedeľu 1. septembra 2024 Fórum rodín rukojemníkov oznámilo ich smrť v zajatí Hamasu. Foto: TASR/AP

Telá všetkých šiestich rukojemníkov unesených počas októbrového útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael už previezli späť do krajiny. Mali 23 až 40 rokov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 1. septembra (TASR) - Izraelská armáda objavila v tuneli pod mestom Rafah v Pásme Gazy telá šiestich rukojemníkov. Únoscovia ich zrejme zabili iba krátko pred ich nájdením, uviedla v nedeľu izraelská armáda. TASR sa odvoláva na agentúry Reuters a AP.

Telá všetkých šiestich rukojemníkov unesených počas októbrového útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael už previezli späť do krajiny. Mali 23 až 40 rokov. Hamas sa k situácii bezprostredne nevyjadril.

Izraelská armáda údajne nemala informácie o presnej polohe rukojemníkov. Mala však indície, že by sa v danej oblasti mohli nachádzať. Približne jeden kilometer od objavenia tiel zachránili vojaci predošlý týždeň jedného zo zajatých Izraelčanov.

Americký prezident Joe Biden oznámil, že medzi mŕtvymi je aj americko-izraelský občan Goldberg-Polin. "Som zdrvený a pobúrený," vyhlásil Biden.

Americký prezident počas rozhovoru s novinármi uviedol, že pri dohode o prímerí v Pásme Gazy je stále optimistický. "Myslím si, že dohoda je na dosah," povedal prezident a dodal, že je načase, aby sa táto vojna skončila.

Objavenie mŕtvych tiel rukojemníkov vyvolalo výzvy na masové protesty proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, píše AP. Toho mnohé rodiny rukojemníkov a veľká časť izraelskej verejnosti vinia z toho, že ich nedokázal priviesť späť živých v rámci dohody s Hamasom o ukončení desať mesiacov trvajúcej vojny.

V sobotu došlo aj k stretom medzi izraelskými jednotkami a palestínskymi bojovníkmi na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Izrael na mieste pokračoval vo vojenskej operácii v meste Džanín. Stovky izraelských vojakov už od stredy vykonávajú razie v rámci jednej z najväčších akcií v Predjordánsku za uplynulé mesiace.

Palestínske militantné hnutie Hamas 7. októbra zaútočilo na Izrael. Pri útoku prišlo o život 1200 Izraelčanov, Hamas zajal 250 osôb. Pri následnej izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy zahynulo najmenej 40.691 Palestínčanov a 94.060 utrpelo zranenia, uviedlo v sobotu vo vyhlásení palestínske ministerstvo zdravotníctva.