Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Izrael od začiatku operácie zneškodnil 250 bojovníkov Hizballáhu

Dym stúpa po leteckom útoku izraelskej armády na bejrútske predmestie Dáhíja v piatok 4. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Od začiatku pozemnej invázie zasiahli izraelské zložky viac ako 2000 objektov vrátane vojenských budov a zbraní.

Jeruzalem 4. októbra (TASR) - Izraelská armáda odhaduje, že od začiatku pozemnej operácie na juhu Libanonu zameranej proti hnutiu Hizballáh zneškodnila približne 250 militantov Hizballáhu vrátane viacerých jeho veliteľov. V piatok to uviedol hovorca izraelskej armády Nadav Šošani. Hizballáh zatiaľ nezverejnil žiadne údaje o počte obetí. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Šošani taktiež uviedol, že armáda stále vyhodnocuje škody spôsobené štvrtkovými leteckými útokmi na juhu Bejrútu. Ich terčom podľa neho bolo veliteľstvo spravodajskej služby Hizballáhu.

Od začiatku pozemnej invázie zasiahli izraelské zložky viac ako 2000 objektov vrátane vojenských budov a zbraní.

Armáda taktiež oznámila, že dvaja jej vojaci z brigády Golani zahynuli v boji a ďalší dvaja boli ťažko zranení na severe Izraela.

Izraelské sily v noci na utorok podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele hnutia Hizballáh v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny. Pri piatkovom útoku Izraela zahynul aj dlhoročný vodca hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov. Irán na ofenzívu reagoval v utorok večer, keď na Izrael vypálil približne 180 balistických rakiet.