Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

Izrael oslavoval 64. výročie nezávislosti

Izrael Foto:

Prípravy na Deň nezávislosti poznamenala minulý týždeň nehoda, keď sa počas nácviku zrútila rampa s osvetlením a zabila mladú vojačku.

Jeruzalem 25. apríla (TASR) - Ohňostrojmi a vojenskými prehliadkami dnes Izraelčania oslavovali 64. výročie nezávislosti krajiny.

Oslavy sa konajú deň po Dni spomienky na padlých vojakov a obete útokov militantov. Prípravy na Deň nezávislosti poznamenala minulý týždeň nehoda, keď sa počas nácviku zrútila rampa s osvetlením a zabila mladú vojačku.

Predseda parlamentu Reuven Rivlin na oficiálnych oslavách varoval pred extrémizmom akéhokoľvek druhu. Ultraortodoxných židov označil za fanatikov a aktivistov, ktorí delegitimizujú štát, za "tých, ktorí ohrozujú budúcnosť izraelskej spoločnosti".

Podľa vládnych štatistík sa počet obyvateľov Izraela za uplynulý rok zvýšil o 137.500 na 7,881 milióna. Tri štvrtiny populácie tvoria židia, 21 percent Arabi, zvyšné štyri percentá nežidovskí imigranti.

Tradičnou súčasťou osláv je tancovanie na uliciach a rodinné pikniky v národných parkoch. Vo štvrtok pre návštevníkov otvoria niektoré vojenské základne a v mestách sa uskutočnia koncerty.