Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Izrael oznámil požiadavky na ukončenie vojny v Libanone, tvrdí Axios

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pravdepodobnosť, že by Libanon a medzinárodné spoločenstvo súhlasili s požiadavkami Izraelu je veľmi malá, uviedol pre Axios americký predstaviteľ.

Washington/Tel Aviv 21. októbra (TASR) — Izrael minulý týždeň odovzdal Spojeným štátom dokument obsahujúci jeho podmienky na ukončenie vojny v Libanone. Uviedol to v nedeľu spravodajský portál Axios, odvolávajúci sa na dvoch amerických a dvoch izraelských predstaviteľov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Izrael podľa dokumentu požaduje, aby jeho ozbrojené sily mohli použiť "aktívnu silu" s cieľom zabrániť hnutiu Hizballáh podporovanému Iránom, aby sa opätovne vyzbrojilo a obnovilo svoju vojenskú infraštruktúru v blízkosti hraníc s Libanonom. Ďalšou z podmienok Tel Avivu je, aby izraelské letectvo mohlo voľne operovať v libanonskom vzdušnom priestore, píše Axios s odvolaním na nemenovaného izraelského predstaviteľa.

Pravdepodobnosť, že by Libanon a medzinárodné spoločenstvo súhlasili s požiadavkami Izraelu je veľmi malá, uviedol pre Axios americký predstaviteľ.

Biely dom ani americké ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie k článku webu Axios bezprostredne nereagovali.

V pondelok sa v Bejrúte stretne osobitný americký vyslanec Amos Hochstein s predstaviteľmi Libanonu, s ktorými bude diskutovať o diplomatickom riešení konfliktu, uviedli pre agentúru Reuters dva libanonské zdroje.