Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Zahraničie

Izrael plánuje útoky na domy, kde má Hizballáh ukrývať zbrane

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Izrael v pondelok ráno podnikol sériu leteckých útokov na ciele militantného hnutia Hizballáh v Libanone.

Tel Aviv 23. septembra (TASR) - Izraelské letecké jednotky plánujú ďalšie útoky na domy v libanonskom údolí Bikáa, kde sa nachádzajú strategické zbrane Hizballáhu. V pondelok o tom informoval hovorca izraelskej armády, ktorý vyzval civilistov na okamžitú evakuáciu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Z južného Libanonu je teraz vidieť sekundárne výbuchy zbraní Hizballáhu, ku ktorým dochádza v domoch. V každej budove, na ktorú útočíme, sú zbrane. Rakety a bezpilotné lietadlá, ktoré boli určené na zabíjanie izraelských civilistov," uviedol hovorca Daniel Hagari v televíznom vyhlásení v reakcii na útoky, ku ktorým došlo už skôr v priebehu dňa.

Izrael v pondelok ráno podnikol sériu leteckých útokov na ciele militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Išlo o jeden z najväčších útokov Izraela na Libanon od začiatku konfliktu v Pásme Gazy pred takmer rokom. Napätie medzi oboma stranami eskaluje od minulého týždňa, keď zomrelo 37 ľudí pri výbuchoch pagerov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu.

Libanonská tlačová agentúra uviedla, že "nepriateľské vojenské lietadlá uskutočnili viac než 80 náletov v priebehu pol hodiny".

Reuters pripomína, že konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom prebieha od začiatku vojny v Pásme Gazy, po ktorej začal Hizballáh s ostreľovaním izraelských pozícií neďaleko spoločných hraníc. Militantné hnutie tvrdí, že útoky podniká na podporu palestínskeho ľudu.