Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Izrael pokračoval v úderoch na ciele Hizballáhu v Bejrúte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Libanonské bezpečnostné zdroje uviedli, že izraelská armáda podnikla najmenej päť útokov na juhu hlavného mesta Bejrút. V oblasti bolo počuť výbuchy a stúpal odtiaľ dym.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem/Bejrút 2. októbra (TASR) — Izrael po utorňajšom iránskom raketovom útoku v noci na stredu opäť zaútočil na ciele Hizballáhu v libanonskej metropole Bejrút. Útoky potvrdili aj ozbrojené sily židovského štátu, neposkytli však žiadne podrobnosti. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

Libanonské bezpečnostné zdroje uviedli, že izraelská armáda podnikla najmenej päť útokov na juhu hlavného mesta Bejrút. V oblasti bolo počuť výbuchy a stúpal odtiaľ dym. Južné predmestia Bejrútu sú baštou proiránskeho hnutia Hizballáh.

Krátko predtým hovorca izraelskej armády vyzval obyvateľov v štvrti Hárat Hurajk, aby pre vlastnú bezpečnosť „okamžite“ opustili svoje domovy v okruhu 500 metrov od dvoch konkrétnych budov.

Izrael už krátko po útoku Iránu avizoval, že jeho vzdušné sily budú pokračovať v „silných“ úderoch na Blízkom východe.

Izraelské útoky na ciele Hizballáhu si v Libanone v utorok vyžiadali 55 mŕtvych a 156 zranených, informovalo večer tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Iránsky útok na Izrael medzitým dôrazne odsúdil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Militantov z Iránom podporovaného hnutia Hizballáh vyzval, aby „zastavili svoje teroristické akcie proti Izraelu a jeho obyvateľstvu“ a požiadal Izrael, aby „čo najskôr ukončil svoje vojenské operácie“, uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca.