Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Zahraničie

Izrael potvrdil nálet na sklad zbraní na juhu Libanonu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa libanonských médií sa nálet odohral pri meste Adlún zhruba 30 kilometrov od hraníc s Izraelom. V sklade sa podľa nich nachádzali "rakety a ďalšie zbrane".

Bejrút 21. júla (TASR) - Izraelská armáda potvrdila, že v noci na nedeľu zaútočila na sklady zbraní libanonského hnutia Hizballáh. Libanonské médiá predtým uviedli, že Izrael podnikol nálet na sklad munície hlboko za hranicami na juhu krajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Podľa libanonských médií sa nálet odohral pri meste Adlún zhruba 30 kilometrov od hraníc s Izraelom. V sklade sa podľa nich nachádzali "rakety a ďalšie zbrane".

Podľa štátnej tlačovej agentúry NNA "rakety explodovali aj jednu hodinu po prvých správach o nálete a zranenia utrpeli traja ľudia". Na videozáznamoch zverejnených na internete bolo vidieť niekoľko rozsiahlych explózií v Adlúne. "Šrapnely z explózií lietali až do susedných dedín," uviedla NNA.

Izrael podniká nálety na ciele militantov v Libanone od vlaňajšieho októbrového útoku hnutia Hamas na juhoizraelské pohraničné oblasti a následnej izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy. Militantné skupiny napojené na Irán vrátane libanonského Hizballáhu a šiitskych milícií v Sýrii a Iraku zase krátko októbrovom útoku začali ostreľovať Izrael.

Cezhraničné násilie si od októbra 2023 vyžiadalo v Libanone najmenej 515 obetí na životoch, vyplýva z bilancie AFP. Väčšinu mŕtvych pritom tvoria bojovníci, o život však prišlo aj najmenej 104 civilistov. Na izraelskej strane zahynulo 18 vojakov a 13 civilistov, uvádzajú tamojšie úrady.