Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Izrael: Pozemná invázia sa zameriava na bašty Hizballáhu

Izraelskí vojaci spia na tankoch na severe Izraela neďaleko hranice Izraela s Libanonom 1. októbra 2024. Izrael informoval Spojené štáty, že v Libanone podniká "obmedzené" pozemné operácie a že na svojich severných hraniciach vyhlásil uzavreté vojenské zóny, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera. Foto: TASR/AP

Izraelské pozemné sily podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu v noci na utorok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 1. októbra (TASR) - Izraelská pozemná ofenzíva na juh Libanonu sa zameria na bašty hnutia Hizballáh v blízkosti spoločnej hranice, ktoré ohrozujú Izrael. V utorok to uviedla izraelská armáda. Libanonský premiér k ofenzíve vyhlásil, že Libanon stojí pred jednou z najnáročnejších etáp vo svojich dejinách. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

"Tieto lokalizované pozemné útoky budú zamerané na bašty Hizballáhu, ktoré ohrozujú izraelské mestá, kibuce a komunity pozdĺž našich hraníc," vyhlásil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. "Hizballáh premenil libanonské dediny v blízkosti izraelských obcí na vojenské základne, z ktorých je pripravený zaútočiť na Izrael," dodal.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v reakcii na izraelskú ofenzívu uviedol, že Libanon stojí pred jednou z najnebezpečnejších etáp vo svojej histórii. "Približne milión našich ľudí bolo vysídlených v dôsledku ničivej vojny, ktorú Izrael vedie v Libanone," uviedol Míkátí. "Naliehavo žiadame o ďalšiu pomoc, aby sme posilnili naše pokračujúce úsilie o poskytnutie nevyhnutnej podpory vysídleným civilistom," dodal na stretnutí so zástupcami Organizácie Spojených národov (OSN). Míkatí následne oznámil, že OSN Libanonu poskytne 426 miliónov dolárov na pomoc postihnutým civilistom.

Izraelské pozemné sily podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu v noci na utorok. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny. Pri piatkovom útoku Izraela zahynul aj dlhoročný šéf hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov.