Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Izrael: Pri útoku na juhu Libanonu sme zabili 15 bojovníkov Hizballáhu

Dym stúpa zo zrútenej budovy po izraelskom leteckom útoku v štvrti Dahíjeh na južnom predmestí Bejrútu 3. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Izraelské vzdušné sily vykonali presný zásah na budovu v meste Bint Džbaíl, v ktorej operovali členovia Hizballáhu, informovala izraelská armáda.

Jeruzalem 3. októbra (TASR) - Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že pri leteckom útoku na juhu Libanonu zabila približne 15 bojovníkov militantného hnutia Hizballáh. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Izraelské vzdušné sily vykonali presný zásah na budovu v meste Bint Džbaíl, v ktorej operovali členovia Hizballáhu, informovala izraelská armáda s tým, že militanti v budove skladovali aj veľké množstvo zbraní. "V rámci útoku bolo eliminovaných približne 15 teroristov Hizballáhu," uviedla armáda vo vyhlásení.

Izraelská armáda zároveň vo štvrtok vyzvala aj na evakuáciu ďalších 25 obcí na juhu Libanonu. "Izraelská armáda vás nemá v úmysle zraniť a v záujme vlastnej bezpečnosti musíte okamžite evakuovať svoje domy a ísť severne od rieky Awali. Zachráňte si životy," uviedol hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai. K podobným evakuáciám vyzvala armáda aj v utorok a v stredu.

Izrael bombardoval v noci na štvrtok hlavné mesto Bejrút. Libanonské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že počet obetí útokov vzrástol už na deväť.

Izrael vedie v Pásme Gazy už takmer rok vojnu s palestínskym militantným hnutím Hamas. Začiatkom tohto týždňa vyslal svojich vojakov aj na juh Libanonu po dvoch týždňoch intenzívnych vzdušných útokov na ciele Hizballáhu. Izrael v stredu uviedol, že v pozemnom boji na juhu Libanonu prišlo o život osem jeho vojakov.

Konflikt na Blízkom východe rok po vypuknutí vojny v Gaze eskaluje, pričom hrozí, že by sa do neho mohol zapojiť aj Irán a Spojené štáty. Irán totiž v utorok podnikol raketový útok na Izrael v reakcii na úmrtia lídrov Hamasu a Hizballáhu pri útokoch Izraela. Teherán takto zároveň reagoval aj na izraelské vojenské operácie v Pásme Gazy a Libanone.