Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Izrael pripomína detského rukojemníka, oslavuje svoje piate narodeniny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ariel a Kfir sú jediní dvaja maloletí spomedzi 111 ľudí, ktorí sú stále v zajatí.

Jeruzalem 5. augusta (TASR) - Stovky ľudí sa v pondelok vydali na pochod ulicami Tel Avivu, aby si pripomenuli piate narodeniny Ariela Bibasa, ktorého palestínski radikáli od októbra 2023 zadržiavajú ako rukojemníka v Pásme Gazy.

Arielova stará matka Pnina Bibasová, ktorej syn Jarden sa vlani v októbri stal obeťou únosu spolu so svojou manželkou a dvoma malými synmi, v otvorenom liste - uverejnenom denníkom The Daily Mail - zaželala svojmu vnukovi všetko najlepšie k narodeninám. "Päť rokov... Vieš vôbec, že sa blíži tento veľký deň?" pýtala sa v liste adresovanom "drahému Lulimu", ako napísal spravodajský web The Times of Israel (TOI).

"Je to pre nás ťažký deň a dúfame, že sa nám podarí zmeniť túto realitu - tú, v ktorej sú dve deti stále v zajatí v Gaze," povedal podľa agentúry AFP na pochode starý otec Eli Bibas.

Kým niektorí účastníci pochodu držali v rukách Arielovu fotografiu so sloganom "Dohodu teraz!" - v narážke na dohodu o prímerí v Pásme Gazy, ktorá by zabezpečila prepustenie rukojemníkov, iní mali na hlavách oranžové čiapky pripomínajúce farbu Arielových vlasov.

Hamas tvrdí, že deti Bibasovcov a ich matka už nežijú, ale izraelská armáda deklarovala, že nenašli žiadne dôkazy, ktoré by to potvrdzovali.

Izraelská armáda vo februári zverejnila videozábery z pouličných kamier v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, ktoré zachytávajú Širi Bibasovú so synmi Arielom a Kfirom v náručí, ako ju k pristavenej dodávke odvádza sedem palestínskych ozbrojencov.

Kfir mal v čase únosu sotva deväť mesiacov a je najmladší unesený rukojemník. Prvé narodeniny oslavoval 18. januára.

Ariel a Kfir sú jediní dvaja maloletí spomedzi 111 ľudí, ktorí sú stále v zajatí.

Celú rodinu Bibasovcov palestínski teroristi uniesli z kibucu Nir Oz na juhu Izraela. Spomínané dramatické zábery Širi Bibasovej a jej synov sa pre Izraelčanov stali symbolom rukojemníckej drámy a následnej politickej krízy.

Útok kománd palestínskych radikálov na juh Izraela sa odohral 7. októbra 2023 a vyžiadal si vyše 1110 obetí, väčšinou civilistov. Do Pásma Gazy bolo unesených vyše 250 rukojemníkov, z nich asi 75 bolo bolo práve z Nir Ozu.

Izrael reagoval na vpád palestínskych kománd vojenskou operáciou s cieľom "zničiť" Hamas. Boje v Pásme Gazy, ktoré dovtedy ovládalo toto islamistické hnutie, si vyžiadali životy už takmer 40.000 ľudí, uviedli v pondelok zdravotné úrady na úrady na území spravovanom Hamasom.