Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Izrael: Svet je zabitím Nasralláha bezpečnejší

Iránsky demonštrátor ukazuje na telefóne portrét vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha počas demonštrácie na podporu Hizballáhu v Teheráne 28. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Izraelský minister obrany Joav Galant zároveň libanonskému ľudu odkázal, že Izrael nevedie vojnu s ním.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 28. septembra (TASR) - Izraelská armáda v sobotu vyhlásila, že po zabití vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, je svet bezpečnejším miestom. Zároveň sľúbila, že sa zameria aj na ďalších vysokopostavených členoch tohto militantného hnutia podporovaného Iránom. Izraelský minister obrany Joav Galant však okrem toho zdôraznil, že jeho krajina nevedie vojnu proti "libanonskému ľudu", píše TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

"Nasralláh bol jedným z najväčších nepriateľov štátu Izrael všetkých čias... jeho odstránenie robí svet bezpečnejším," povedal v izraelskej televízii hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. "Aj práve v tejto chvíli pokračujeme v útokoch, likvidácii a zabíjaní veliteľov organizácie Hizballáh," dodal.

Izraelský minister obrany Joav Galant zároveň libanonskému ľudu odkázal, že Izrael nevedie vojnu s ním. "On (Nasralláh) bol vrahom tisícov Izraelčanov a zahraničných občanov. Bol bezprostrednou hrozbou pre životy tisícov Izraelčanov aj občanov iných krajín," uviedol Galant. "Libanončanom odkazujem: Naša vojna nie je s vami. Je čas na zmenu," dodal.

Izraelské sily vykonali piatkový letecký útok v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Nasralláh bol vodcom Hizballáhu viac ako tri desaťročia. Hizballáh potvrdil v sobotu jeho zabitie. Libanonské ministerstvo zdravotníctva v predbežnej bilancii uvádza, že pri piatkových izraelských útokoch prišlo o život 11 ľudí a ďalších 108 utrpelo zranenia. Izraelská armáda v sobotu oznámila, že podniká nové útoky na ciele Hizballáhu na juhu a východe Libanonu.