Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Izrael tvrdí, že necielil na najväčšiu nemocnicu v Libanone

Na snímke dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku na štvrť Dahíjeh, na južnom predmestí Bejrútu 22. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Zasiahnutá bola aj námorná základňa Hizballáhu, kde sa nachádzali rýchločlny, ktoré hnutie využívalo na výcvik.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem/Bejrút 22. októbra (TASR) — Izraelské letectvo zasiahlo v pondelok neskoro večer cieľ Hizballáhu v blízkosti Univerzitnej nemocnice Rafíka Harírího v libanonskej metropole Bejrút. Samotná nemocnica však cieľom útoku nebola, uviedla v utorok izraelská armáda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a denníka Times of Israel.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva predtým oznámilo, že pri pondelkovom izraelskom útoku na cieľ neďaleko tejto najväčšej verejnej nemocnice v Libanone zahynulo najmenej 13 ľudí a 57 utrpelo zranenia. Sedemnásť zranených hospitalizovali, sedem z nich je v kritickom stave.

Podľa televízie CNN k úderu nedošlo v oblasti, na ktorú sa vzťahujú príkazy na evakuáciu vydané izraelskou armádou.

Nočné údery v Bejrúte boli podľa izraelskej armády zamerané na sklady zbraní, veliteľské centrá a ďalšiu infraštruktúru Hizballáhu, pričom niektoré sa nachádzali pod zemou. Zasiahnutá bola aj námorná základňa Hizballáhu, kde sa nachádzali rýchločlny, ktoré hnutie využívalo na výcvik.

Na iných miestach Libanonu armáda zasiahla tri veliteľské centrá patriace vzdušným silám Hizballáhu, známym ako Jednotka 127, ktorá je zodpovedná za útoky bezpilotných lietadiel na Izrael.