Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Izrael tvrdí, že pri útoku na južný Libanon zabil veliteľa Hizballáhu

Ilustračná snímka. Foto:

Deväť ľudí tiež utrpelo v utorok ľahké zranenia pri útoku Izraela na budovu v juholibanonskom meste Nabatíja, oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Bejrút 10. septembra (TASR) - Pri útoku Izraela na juh Libanonu zomrel v utorok veliteľ šiitského militantného hnutia Hizballáh, oznámila izraelská armáda. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Izraelská armáda uviedla, že jej vzdušné sily "eliminovali teroristu Muhammada Kassáma Šaíra" v oblasti známej ako Karaún v údolí Biká. Podľa armády bol Šaír jedným z veliteľov elitných jednotiek Hizballáhu nazývaných Radwán.

Hizballáh pritom v utorok oznámil, že Šaír zahynul v dôsledku izraelského ostreľovania. Nešpecifikoval však jeho funkciu a neoznačil ho za veliteľa. Jeho úmrtie pri útoku v údolí Biká potvrdil pre AFP aj nemenovaný zdroj blízky hnutiu, podľa ktorého bol Šaír skutočne veliteľom jednotiek Radwán.

Deväť ľudí tiež utrpelo v utorok ľahké zranenia pri útoku Izraela na budovu v juholibanonskom meste Nabatíja, oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

K cezhraničným prestrelkám medzi Izraelom a Hizballáhom prichádza takmer denne od začiatku vojny v Pásme Gazy vlani v októbri. Počas tohto 11 mesiacov trvajúceho konfliktu prišlo tiež k viacerým eskaláciám.

Izrael uviedol, že sa pri svojich útokoch zameriava na vojenskú infraštruktúru a bojovníkov Hizballáhu na juhu a východe Libanonu. Iránom podporované hnutie zase tvrdí, že útočí na vojenské pozície v severnom Izraeli.