Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Izrael tvrdí, že pri útoku na školu v Gaze zabil desiatky militantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri nálete dostala zásah Základná škola abú Husajna v utečeneckej štvrti mesta Džabálijá na severe Pásma Gazy, kde Izrael už viac ako týždeň vedie veľkú leteckú a pozemnú operáciu.

Gaza 17. októbra (TASR) - Izraelský nálet na školu v Pásme Gazy, ktorá slúžila na ubytovanie palestínskych presídlencov, si vo štvrtok vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch vrátane piatich detí. Na základe tvrdenia palestínskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AP, uvádza TASR.

Pri nálete dostala zásah Základná škola abú Husajna v utečeneckej štvrti mesta Džabálijá na severe Pásma Gazy, kde Izrael už viac ako týždeň vedie veľkú leteckú a pozemnú operáciu.

Budova bývalej školy slúžila ako úkryt pre vysídlencov pod patronátom Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Miestne médiá informovali, že pri útoku zahynuli aj civilisti a desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia.

Neďaleká Nemocnica Kamála Adwána má problémy postarať sa o nich. "Mnohé ženy a deti sú v kritickom stave," informoval predstaviteľ palestínskeho rezortu zdravotníctva.

Izraelská armáda pritom uviedla, že jej útok bol zameraný na desiatky militantov palestínskych militantných hnutí Hamas a Islamský džihád, ktorí sa údajne zišli v škole na operatívnej porade.

Armáda spresnila, že jej letectvo "uskutočnilo cielený úder na miesto stretnutia teroristov z Hamasu a Islamského džihádu." Podľa armády šlo o militantov, ktorí boli zapojení do raketových útokov na izraelskom území, ako aj do plánovania a páchania "teroristických útokov" proti vojakom izraelskej armády a Izraelu v posledných dňoch.

Podľa AP izraelská armáda poskytla i zoznam desiatok mien ľudí, ktorých identifikovala ako teroristov a ktorí boli na mieste v čase útoku. Mená nebolo možné okamžite overiť, doplnila AP.

Hnutie Hamas medzičasom poprelo, že by Základnú školu abú Husajna využívalo na bojové účely, napísal spravodajský web The Times Of Israel (TOI).