Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Izrael tvrdí, že v Libanone zneškodnil dvoch bojovníkov Hamasu

Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v južnom Libanone, čo je vidieť zo severu Izraela v sobotu 5. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Hnutie potvrdilo, že zahynuli dvaja jeho predstavitelia, no v porovnaní s izraelskou armádou zverejnilo odlišné mená zosnulých osôb.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 5. októbra (TASR) - Izraelská armáda v sobotu oznámila, že zabila dvoch bojovníkov z krídla palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré pôsobí v Libanone. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hnutie potvrdilo, že zahynuli dvaja jeho predstavitelia, no v porovnaní s izraelskou armádou zverejnilo odlišné mená zosnulých osôb.

Nálety izraelských jednotiek na južné predmestia Bejrútu od piatka bránia záchranárom prehľadať miesta útokov. Tri libanonské bezpečnostné zdroje pre agentúru Reuters tiež vyjadrili podozrenie, že počas náletov zahynul aj nástupca vodcu hnutia Hizballáh. Jeden zo zdrojov tvrdí, že Hášim Safí ad-Dín, od ktorého sa očakáva, že nahradí zabitého vodcu Hasana Nasralláha, je od piatkového útoku nezvestný.

Izrael ako cieľ svojich útokov voči Hizballáhu uvádza snahu dosiahnuť, aby sa sever Izraela stal bezpečným pre návrat vysídlencov, ktorí sa odtiaľ evakuovali po vypuknutí vojny v Pásme Gazy. Armáda krajiny pritom výrazne zintenzívnila svoje operácie v pohraničí s Libanonom od 23. septembra.

Podľa údajov agentúry AFP z oficiálnych zdrojov si táto eskalácia v Libanone vyžiadala už viac ako 1110 obetí na životoch.