Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 2. september 2024Meniny má Linda
< sekcia Zahraničie

Izrael údajne usmrtil veliteľa elitných jednotiek Hizballáhu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Usmrteným má byť podľa zdrojov Habíb Mátuk, ktorý nahradil predošlého veliteľa zabitého začiatkom roka pri inom izraelskom útoku.

Bejrút 19. júla (TASR) - Izraelské sily údajne zabili vo štvrtok na juhu Libanonu veliteľa elitných jednotiek Radwán pôsobiacich v rámci militantného hnutia Hizballáh. Agentúre Reuters to povedali dva nemenované bezpečnostné zdroje.

Usmrteným má byť podľa zdrojov Habíb Mátuk, ktorý nahradil predošlého veliteľa zabitého začiatkom roka pri inom izraelskom útoku. Pri štvrtkovom útoku zahynuli celkovo prinajmenšom dvaja ľudia a ďalších 18 utrpelo zranenia. Izraelské nálety údajne zasiahli trojposchodovú budovu v obci Džmajmá na juhu Libanonu.

Popredných veliteľov jednotiek Radwán zabili izraelské sily aj počas útokov už aj v januári, marci a apríli.

Izrael podniká nálety na ciele militantov v Libanone od bezprecedentného útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na juhoizraelské pohraničné obce 7. októbra 2023 a od následnej izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy. Militantné skupiny napojené na Irán vrátane libanonského Hizballáhu a šiitskych milícií v Sýrii a Iraku zase krátko po 7. októbri začali ostreľovať Izrael v rámci tzv. podporného frontu, ktorý má odbremeniť Gazu.

V Libanone v dôsledku pohraničných izraelských útokov zahynulo od októbra už viac ako 500 ľudí vrátane 100 civilistov. Na izraelskej strane prišlo o život 17 vojakov a 13 civilistov.