Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izraelský útok. Foto: TASR/AP

Dvaja izraelskí predstavitelia pre AP pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že útoky nie sú zamerané na jadrové a ropné zariadenia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 26. októbra (TASR) - Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne. Tento krok označila za odvetu za útoky Iránu a jeho spojencov proti Izraelu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

"Režim v Iráne a jeho zástupcovia v regióne od 7. októbra (2023) neúnavne útočia na Izrael na siedmich frontoch vrátane priamych útokov z iránskej pôdy," uvádza sa vo vyhlásení izraelskej armády. "Tak ako každá iná suverénna krajina na svete, aj štát Izrael má právo a povinnosť reagovať," dodala.

Dvaja izraelskí predstavitelia pre AP pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že útoky nie sú zamerané na jadrové a ropné zariadenia.

Na snímke z videozáznamu, ktorý zverejnili Izraelské obranné sily v sobotu 26. októbra 2024 v skorých ranných hodinách, hovorca izraelskej armády kontradmirál Daniel Hagari oznamuje, že IDF uskutočňujú údery na vojenské ciele v Iráne.
Foto: TASR/AP


Iránska vláda sa k útokom bezprostredne nevyjadrila, krajina však medzičasom uzavrela svoj vzdušný priestor.

Niekoľko výbuchov bolo počuť v iránskom hlavnom meste Teherán. Tamojšie médiá potvrdili, že niektoré z výbuchov zazneli zo zariadení protivzdušnej obrany v okolí mesta. Štátna televízia neskôr informovala, že tieto výbuchy boli spôsobené aktiváciou obranných systémov.

Sobotňajšie útoky Izraela na iránske ciele sú považované za odvetu za útok Iránu na Izrael z 1. októbra, pri ktorom Irán odpálil proti židovskému štátu takmer 200 balistických rakiet. Irán zaútočil po tom, čo Izrael zabil niekoľko vplyvných vodcov spojencov Teheránu. Ten podporuje sieť militantných skupín vrátane Hizballáhu v Libanone, palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy a jemenských povstalcov húsíov, ktoré podnikajú útoky proti Izraelu.

Iránske Islamské revolučné gardy (IRGC) v posledných dňoch opakovane zdôraznili, že budú rázne reagovať na akúkoľvek agresiu zo strany Izraela.