Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Izrael uviedol, že pri útoku v Gaze zabil 31 palestínskych militantov

Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v pásme Gazy utekajú z mesta Hamad po tom, ako izraelská armáda nariadila evakuáciu z časti južnej oblasti Chán Júnis, nedeľa 11. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Záchranné zložky z civilnej ochrany uviedli, že útok na budovu sa odohral v sobotu. V tom čase sa v nej vysídlení Palestínčania zhromažďovali na modlitbu pri východe slnka.

Jeruzalem/Gaza 12. augusta (TASR) - Izraelská armáda v pondelok oznámila, že počas víkendového vzdušného útoku na budovu školy v meste Gaza zabila 31 palestínskych militantov. Tento útok si podľa záchranných zložiek vyžiadal najmenej 93 obetí vrátane 11 detí. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Izraelská armáda a tajné služby v spoločnom vyhlásení potvrdili totožnosť 31 "teroristov" z hnutia Hamas a palestínskeho Islamského džihádu. Poskytli aj ich mená a fotografie.

Úrady v Gaze v pondelok pre AFP uviedli, že identifikovali 75 z 93 Palestínčanov. Bolo medzi nimi aj 11 detí a šesť žien. AFP nebola bezprostredne schopná údaje o obetiach overiť.

Jeden lekár z nemocnice al-Ahli v meste Gaza pre AFP povedal, že v nemocnici sú ešte stále neidentifikované telá. Niektoré vysídlené rodiny podľa jeho slov nie sú schopné dostaviť sa a určiť totožnosť svojich príbuzných.

Záchranné zložky z civilnej ochrany uviedli, že útok na budovu sa odohral v sobotu. V tom čase sa v nej vysídlení Palestínčania zhromažďovali na modlitbu pri východe slnka.

Vojna v Pásme Gazy sa začala, keď palestínski ozbrojenci napojení na hnutie Hamas vtrhli 7. októbra 2023 do pohraničných komunít v južnom Izraeli, kde podľa izraelských zdrojov zabili približne 1200 ľudí a viac ako 250 ďalších zajali ako rukojemníkov. Izraelská armáda predpokladá, že zajatých je naďalej 111 ľudí a 39 z nich je podľa nej mŕtvych.

Izraelská odvetná ofenzíva si dosiaľ vyžiadala najmenej 39.790 obetí, vyplýva z údajov gazského ministerstva zdravotníctva, ktoré vo svojich sprístupnených štatistikách nerozlišuje medzi počtom obetí civilistov a militantov.