Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Izrael vyzval na evakuáciu ďalších obcí na juhu Libanonu

Ľudia sa pozerajú na poškodenú budovu školy po iránskom raketovom útoku v izraelskom meste Gedera 2. októbra 2024. Foto: TASR/AP

K podobnej evakuácií vyzval aj v utorok po začiatku obmedzenej pozemnej operácie v blízkosti hraníc.

Jeruzalem 2. októbra (TASR) - Izraelská armáda vyzvala v stredu na evakuáciu ďalších 24 obcí na juhu Libanonu. K podobnej evakuácií vyzvala aj v utorok po začiatku obmedzenej pozemnej operácie v blízkosti hraníc, informuje TASR podľa správ agentúr AP a AFP.

"Evakuujte okamžite svoje domy. Buďte opatrní, nesmiete ísť na juh. Akýkoľvek pohyb smerom na juh by vás mohol ohroziť," uviedol hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai v príspevku na sociálnych sieťach.

Obce, ktorých obyvatelia sa majú evakuovať, ležia v nárazníkovej zóne na libanonskom území. V roku 2006 ju vytýčila rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 južne od rieky Lítání, čo vtedy ukončilo vojnu medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh. K evakuácii asi 30 obcí na juhu Libanonu vyzval Izrael aj v utorok.

Hnutie Hizballáh v stredu uviedlo, že jeho bojovníci bojujú s izraelským vojakmi, ktorí sa infiltrovali z východu do juholibanonskej obce Maroun al-Ras. Hnutie ešte ráno uviedlo, že jeho bojovníci odrazili skupinu izraelských vojakov, ktorí sa v noci na stredu snažili preniknúť do Libanonu.

Prienik izraelských vojakov do Libanonu v stredu potvrdila aj libanonská armáda. Podľa nej izraelskí vojaci prekročili na krátko demarkačnú líniu medzi Libanonom a Izraelom a následne sa stiahli.

Izraelské pozemné sily v noci na utorok spustili pozemnú ofenzívu do Libanonu. Izraelská armáda tvrdí, že útoky sú zamerané proti Hizballáhu. Ofenzíve predchádzalo niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Bejrúte a ďalších častiach krajiny. Pri jednom z nich v piatok zahynul aj dlhoročný šéf hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov.