Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Izrael vyzval na evakuáciu obyvateľov mesta Súr na juhu Libanonu

Izraelský útok v Libanone. Foto: TASR/AP

Letecká operácia izraelskej armády proti baštám Hizballáhu v južnom Libanone a na juhu metropoly Bejrút sa začala 23. septembra.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 23. októbra (TASR) - Izraelská armáda vyzvala v stredu obyvateľov viacerých častí mesta Súr na juhu Libanonu, aby z týchto oblastí odišli. Varovala ich tak pred svojim plánovanými zásahmi proti libanonskej militantnej skupine Hizballáh, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai zverejnil na platforme X mapu ulíc, ktorých sa to týka. "Musíte okamžite odísť z oblasti vyznačenej červenou farbou a zamieriť na sever od rieky Awalí. Každý, kto sa nachádza v blízkosti zariadení či bojovej techniky Hizballáhu, tým ohrozuje svoj život," napísal v arabčine.

Letecká operácia izraelskej armády proti baštám Hizballáhu v južnom Libanone a na juhu metropoly Bejrút sa začala 23. septembra. Izrael v jej rámci zasiahol aj miesta, kde sa nachádzali vplyvní velitelia Hizballáhu vrátane jeho dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha - ten prišiel o život 27. septembra pri nálete na Bejrút.

Deklarovaným konečným cieľom izraelskej operácie na juhu Libanonu je návrat evakuovaných obyvateľov severu Izraela do svojich domovov a vytlačenie Hizballáhu z blízkosti severnej hranice, ktorú má Izrael spoločnú s Libanonom, a likvidácia infraštruktúry využívanej Hizballáhom na útoky na sever Izraela. Tie sú od 8. októbra 2023 prakticky na dennom poriadku, pričom Hizballáhu sa v ojedinelých prípadoch darí zasiahnuť aj ciele vo vnútrozemí Izraela.

V noci na 1. októbra Izrael spustil na juhu Libanonu aj pozemnú operáciu, ktorá má byť územne obmedzená a jej cieľom je zničiť bašty Hizballáhu blízko hraníc, odkiaľ už mesiace ostreľuje sever židovského štátu.