Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Izrael vyzval obyvateľov južných predmestí Bejrútu na evakuáciu

Dym stúpa zo zrútených budov na južnom predmestí Bejrútu, sobota 28. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Nachádzate sa v blízkosti záujmov a zariadení patriacich teroristickej skupine Hizballáh, voči ktorým bude izraelská armáda konať silou, uviedol izraelský armádny hovorca Avičaj Adraí.

Káhira 30. septembra (TASR) - Izraelská armáda vydala v pondelok neskoro večer naliehavé varovanie pre obyvateľov južných predmestí libanonskej metropoly Bejrút, aby sa evakuovali v súvislosti s plánovanými útokmi na tamojšie ciele libanonského militantného hnutia Hizballáh. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Podľa agentúry AFP sa príkaz na evakuáciu týka troch okruhov na juhu libanonského hlavného mesta.

"Nachádzate sa v blízkosti záujmov a zariadení patriacich teroristickej skupine Hizballáh, voči ktorým bude izraelská armáda konať silou," uviedol izraelský armádny hovorca Avičaj Adraí vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach.

Izrael podľa amerického rezortu diplomacie zároveň informoval Spojené štáty, že v Libanone podniká "obmedzené" pozemné operácie a že na svojich severných hraniciach vyhlásil uzavreté vojenské zóny.

Viaceré americké médiá, napríklad Washington Post a New York Times, v pondelok napísali, že v Libanone hrozí územne obmedzená pozemná operácia. Hovorca izraelskej armády Olivier Rafowicz to pre spravodajskú televíziu BFM označil za fámy.

Agentúra DPA v pondelok večer informovala, že podľa libanonských bezpečnostných zdrojov zatiaľ nie sú v blízkosti hraníc medzi Izraelom a Libanonom žiadne izraelské tanky.