Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Izrael zabil v Bejrúte aj zástupcu veliteľa iránskych Revolučných gárd

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeho úmrtie potvrdil aj popredný predstaviteľ iránskej justície, pričom dodal, že Irán má právo na odvetu v súlade s medzinárodným právom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 28. septembra (TASR) - Pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu zahynul okrem vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha aj zástupca operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbás Nilforúšán, informujú v sobotu iránske médiá. Jeho úmrtie potvrdil aj popredný predstaviteľ iránskej justície, pričom dodal, že Irán má právo na "odvetu" v súlade s medzinárodným právom, píše TASR podľa agentúry AP.

Ministerstvo financií USA uvalilo ešte v roku 2022 na Nilforúšána sankcie. Tvrdilo pritom, že bol priamo zodpovedný za potláčanie masových protivládnych protestov vyvolaných smrťou 22-ročnej Mahsy Amíníovej vo väzbe, ku ktorému došlo po tom ako ju zadržala mravnostná polícia za to, že nemala správne nasadený hidžáb.

Nilforúšán (58) začal svoju vojenskú kariéru v iránsko-irackej vojne v 80. rokoch minulého storočia. Neskôr pôsobil aj v Sýrii, kde podporoval v občianskej vojne tamojšieho prezidenta Bašára Asada. V roku 2020 ho iránska štátna televízia titulovala ako "kamaráta" generála Solejmáního, ktorý bol šéfom špeciálnych jednotiek Kuds zodpovedných za zahraničné operácie iránskych Revolučných gárd, pričom v zmienenom roku zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla v Bagdade.

Izraelské sily vykonali piatkový letecký útok v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Izraelská armáda tvrdí, že pri útoku zahynulo viacero predstaviteľov Hizballáhu vrátane Alího Karakího, veliteľ južného frontu tohto hnutia, čo dosiaľ potvrdil nemenovaný zdroj blízky tomuto hnutiu, no nie samotný Hizballáh.