Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Izrael začal s cielenými útokmi proti Hizballáhu v Libanone

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri izraelských útokoch zahynulo v priebehu pondelka po celej krajine 95 ľudí a ďalších 172 utrpelo zranenia.

Bejrút 1. októbra (TASR) - Izraelská armáda začala s obmedzenými, lokalizovanými a cielenými pozemnými zásahmi voči cieľom libanonského militantného hnutia Hizballáh v pohraničnej oblasti južného Libanonu. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré armáda zverejnila v noci na utorok. TASR informuje podľa agentúr Reuters, DPA a AFP.

Izraelské ozbrojené sily v utorok na sociálnej sieti X potvrdili, že začali s "cielenými pozemnými útokmi" v dedinách v južnom Libanone. Vpád na územie Libanonu, podporovaný vzdušnými útokmi a delostrelectvom, sa začal "pred niekoľkými hodinami" a zameraný je na ciele militantnej skupiny Hizballáh" v dedinách v blízkosti hranice" s Izraelom, uvádza sa vo vyhlásení armády.

Izrael v pondelok neskoro večer po predchádzajúcej výzve na evakuáciu tamojších obyvateľov podnikol najmenej šesť náletov aj na ciele Hizballáhu na južných predmestiach libanonskej metropoly Bejrút.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri izraelských útokoch zahynulo v priebehu pondelka po celej krajine 95 ľudí a ďalších 172 utrpelo zranenia.

Samotný Hizballáh v noci na utorok uviedol, že "zameral" izraelských vojakov, ktorí sa pohybovali "priamo na hranici" s Libanonom, píše Reuters s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj blízko militantnému hnutiu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí predtým potvrdilo, že Izrael podniká ohraničené operácie proti cieľom Hizballáhu vo vnútri Libanonu.